http://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2015/07/IMG_1399-1050x699.jpg

BBoy Dietje, straight from Paramaribo

BBoy Dietje, straight from Paramaribo

Met ruim 80 competities is Red Bull BC One al jaren de meest prestigieuze BBoy competitie ter wereld. Ruim 40 BBoys streden zondag 5 juli in Bird Rotterdam om twee tickets naar de Western Europe Final in Madrid op 3 Oktober.  Een van de strijders was Dietrich Pott beter bekend als BBoy Dietje. Nog niet zo heel lang geleden kwam hij vanuit Suriname naar Nederland om het als BBoy te maken.

Sinds zijn komst naar Nederland danst Dietje. Altijd en overal. Op events, op straat, in het theater en in de club. Dietje grijpt elke kans aan en steelt de show. Hoge jumps, krachtige moves, en een gezicht dat van elk moment lijkt te genieten. Maar vorig jaar huilde Dietje. In de backstage van Dynamo huilde hij na afloop van de BC One Eindhoven City Cypher zijn ogen droog. Samen met BBoys Stepper, Squares en crewmaat Oniz had Dietje een plek gewonnen in het BC One training camp en nog belangrijker een spot in de Holland Cypher 2014. Hiervoor was Dietje naar Nederland gekomen. De eerste stap naar de BC One World Final, het grote wereld podium van de Breakdance was gezet.

Een tweede volgende stap die kwam er helaas niet. De stap naar een west europese finale kon Dietje niet maken. In Radio Kootwijk bij de BC One Holland Cypher 2014 vloog Dietje er in de eerste ronde uit.  Red Bull BC One Holland win je niet zomaar. Toch was Dietje dankbaar. Zijn winst bij de City Cypher en vooral het drie-daagse kamp in de Belgische Ardennen in een grote villa met zwembad en met trainingen van kampcoaches Roxrite, Mounir en een voedingsdeskundige van hollywoodsterren waren ervaringen die niemand hem kon afnemen. En Dietje wist het zelf ook. Al meteen na z’n verlies in de Cypher zei hij; “volgend jaar in 2015 sta ik hier weer”

Schermafbeelding 2015-07-07 om 16.02.12

Een jaar ging snel voorbij en Dietje danste meer dan ooit en ook steeds vaker in t buitenland. Red Bull BC One All Star Menno nomineerde hem voor een spot in de top 16 van de Holland Cypher van 2015. Zijn voorbereiding deed Dietje in Suriname. “Ik ben niet voor niets naar huis gekomen om te trainen, op de Surinaamse manier” liet hij vanuit Paramaribo weten. Een dag voor de BC One zou Dietje gesterkt door de tropische temperaturen van de Surinaamse jungle terugkomen naar Nederland. Even werd het nog spannend. Met een volle dag vertraging vetrok het vliegtuig naar Nederland. Zou hij wel op tijd bij de Cypher kunnen zijn?

IMG_2176

“Mi No Spang, ik maak me niet druk” zei Dietje.  “Ik sta daar” en crewmaat Zino aka Oniz zelf ook top 16 deelnemer regelde een auto voor zijn “concurrent”.  Ergens tussen 09:00 en 10:00 uur kwam Dietje aan op Schiphol. Om 11:00 moest hij zich melden in Rotterdam. Dat ging ie niet halen. Maar toen om 14:00 uur de Cypher begon stond Dietje er. Paraat in groen, geel en rood de kleuren van het Zuid Amerikaanse land vanwaar hij nog geen 12 uur eerder was vertrokken.

De Red Bull BC One Cypher begon met Dietje en met nog 15 andere hollandse toppers. De battles waren aan. Het niveau was hoog. Maar om 16:00 uur had Dietje gespresteerd waar hij al zo lang en zo hard voor gewerkt heeft. Nee, hij won niet de Holland Cypher, die titel ging naar Shane van Hustle Kidz maar Dietje pakte wel die 2e spot. Een 2e plaats die recht geeft op een plek bij de beste 16 van West Europa in Oktober in Madrid. Dietje zette hiermee zijn tweede stap in de richting van “zijn droom”, de wereld finale.

Gastblog geschreven door Tyrone van der Meer.

Check hier de finale:

Foto’s door Louni & Maurice van der Meijs

2.959 "Total Views"There are no comments

Add yours