http://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2013/11/14-06-13-kick-off-AndriBastiaanssen_1-1050x748.jpeg

BLOG: “Er zijn teveel Solo Kids Battles”

Het zijn goeie tijden voor de Breakdance in Nederland. Dansers als Menno, Kido, Xisco, Skychief, Jazzy en Niek reizen de hele wereld over. Naast de battlevloer zijn ze ook regelmatig in het theater en in de entertainment wereld actief.  Wees dus niet verbaasd als je onverwachts een groot billboard langs de snelweg ziet met daarop Jazzy van The Ruggeds en Xisco van Hustle Kidz. Waar komen deze succesvolle dansers en crews vandaan? Hoe is het gekomen dat deze Nederlandse dansers tot de internationale wereldtop zijn gaan behoren?

Hiervoor moet je terug naar het midden / eind van de jaren negentig. In Duitsland, Zwitserland en Frankrijk was er destijds een heropleving van de Hip Hop en Breakdance cultuur gaande. Met name de Battle of the Year (BOTY) nam hier een belangrijke rol in. In 1990 vond de BOTY plaats in een buurthuis in Hannover. In 1997 trok de BOTY ruim 3000 bezoekers naar een sporthal in Offenbach. De aanwezigheid van de amerikaanse crew Style Elements en de Zuid Afrikaanse crew Black Noise maakten de 1997 editie tot de eerste mondiale Battle of the Year editie. De eerste stap naar een wereldwijde scene was gezet. Iedere danser in Amerika, Europa of Azie wilde maar een ding ..met zijn crew de Battle of the Year winnen.

Ook in Nederland vond er een opleving plaats.  BBoys die eind jaren ’80 al actief waren raakten door BOTY opnieuw geïnspireerd. Vanaf 1996 waren het groepen zoals D-Control, Zombie Squad, Just4Fun, Turn it Loose, 010 BBoys, All Star Breakers en de Caz One Production Crew die de heropleving van Breakdance in Nederland vorm gaven.  Dansers van deze groepen zorgden in hun stad en regio voor een nieuwe generatie jonge dansers. Met directe leermeesters zoals Paulo Nunes, Carlos Rocha, Dikkie, Heavyskills Hakan of Sylvain, allen dansers die de “Old School eighties” nog hadden meegemaakt konden de “nieuwe BBoys en BGirls” volop profiteren van de groei die de scene ging doormaken.

Op de eerste DBC edities die vanaf 2000 georganiseerd werden waren het de nieuwe groepen als Star Force, Killah Tactics, Got Skills, Funky Styles, Illusionary Rockaz, Floorburnin’ Head2toe , Come Correct en Styles Confidential, Magic Rockaz die ieder jaar om het hardst streden. Deze crews inspireerden op hun beurt nog jongere dansers die net als hun voorbeelden crews vormden zoals OneofaKind, ADHD, Altijd Wat Crew, True Skills (later The Ruggeds).

Er is duidelijk een ontwikkeling te zien waarin groepen uit een stad of regio verantwoordelijk waren voor een nieuwe aanwas van dansers en uiteindelijk ook nieuwe groepen. Van oudsher is het hebben van een crew een belangrijk element in de Breakdance cultuur. Crews worden gevormd uit lokale vriendschappen. Met deze lokale vrienden vaak met dezelfde achtergrond (leeftijd, voorkeur voor muziek, kleding en levensstijl) traint men samen, gaat men samen op reis en doet men mee aan battles en competities.

Een externe motivatie tot het vormen van een crew was voor veel dansers de mogelijke deelname aan belangrijke crew competitie zoals Battle of the Year, Freestyle Session, of de UK BBoy Championships. Jarenlang waren de Nederlandse crews niet goed genoeg om aan deze top events deel te nemen. Gelukkig konden de nieuwe crews wel terecht op nationale events als DBC, Spin Off, Jammin on Beat en kleinere crew competities zoals Soneo. Crews als The Ruggeds, EXG, Floorburnin’, Styles Confidential en Hustle Kids bestaan inmiddels al meer dan 10 jaar. En hoewel de samenstelling van deze crews soms is veranderd zijn deze groepen nog altijd op de battlevloer te vinden.

In tegenstelling tot de huidige Nederlandse top dansers groeit de nieuwste generatie Nederlandse BBoys en BGirls NIET op in een “crew” cultuur. Er zijn wekelijks veel events. Het aanbod is groot vooral lokaal. Maar omdat ze allemaal een solo kids competitie organiseren is de variatie ver te zoeken. Het wordt tijd voor meer variatie in het aanbod van de Nederlandse jams.

Organiseer je een event wees dan niet de zoveelste organisator die een “solo kids” of “solo kids seven2smoke” organiseert. Een event organiseer je omdat je een bijdrage wil bieden aan de kwaliteit van de scene. De scene is gebaat bij een grote verscheidenheid aan events. Alleen maar ”Crew Battles” is ook niet goed, maar op het moment is het aantal crew battles met deelname van jonge crews veel te weinig.

En oh ja….. een 3 vs 3 of een 4 vs 4 kan je niet echt een crew battle noemen. Vraag dat maar aan The Ruggeds, Hustle Kids, Styles Confidential of Floor Burnin’.

 

– geschreven door Tyrone (IBE/45 Live)

 

Wil je reageren op dit artikel? Laat hieronder dan je mening achter of jij ook vindt dat er teveel solo kids battles zijn in Nederland.

6.317 "Total Views"There are no comments

Add yours