http://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/734917_244426139028059_1303983995_n.jpg

De Surinaamse B-Boy Scene

Gabe Misika a.k.a B-Boy Shady, is een B-boy van Surinaamse komaf, en woont en werkt in Suriname. Ook is hij al een tijdje bezig met organiseren van kleinschalige evenementen om zo meer B-boys in Suriname te inspireren en motiveren. Hierover hebben wij hem kort geïnterviewd.
Check hier onder het interview!

Kan je iets vertellen over het begin van breakdance in Suriname?
Zelf kan ik niet echt veel vertellen over het begin van breakdance in Suriname, omdat ik een danser van de nieuwe generatie ben. Wat mij wel altijd is bijgebleven, is dat ik in 1998 voor eerst op tv Marlon en stewart a.k.a B-Boy Turbo en Karel de windmill zag uitvoeren. Sindsdien zijn er vele dansers bijgekomen in Suriname. In die tijd waren een beperkt aantal crews zoals, Turbosquad en de Deathrow squad.

Breakdance werd erg populair vanaf 2000, en rond 2007 werd er een van de eerste crewbattles georganiseerd door Splash 4ever. Jeffrey Roberts organiseerde een breakdance battle en de winner ging naar Battle Of The Year 2007. De winnaars waren uiteindelijk B-Boy Dietje en B-Boy Turbo. In 2009 werd Battle Of The Year Caricom georganiseerd door Jeffrey Roberts, en ging er voor het eerst een Surinaamse crew na BOTY World Finals, De Mystikalz. De jaren daarna gingen het dansen in Suriname wat achteruit en zijn er veel dansers gestopt. Wie voor mij altijd wel een voorbeeld is, is B-Boy Dietje hij woont nu in Nederland en doet vaak me aan battles. Wat ik wel jammer vindt is dat B-Boys van nu minder gemotiveerd zijn dan de B-Boys van vroeger.

Hoe is de huidige breakdance scene in Suriname?
De breakdance scene in Suriname gaat er weer goed aan toe. Er worden meer battles georganiseerd .Veel b-boys doen battles in het buitenland zoals in Frans-Guyana. Zelf ben ik begonnen met het organiseren van battles, en dat motiveert de dansers ook om meer te trainen. Over het algemeen is de B-Boy scene hard aan het groeien in Suriname, al hoewel er hier en daar nog wat scholing nodig is betreft het B-Boying blijft de bekendheid toch groeien.

Zijn er crews in Suriname?
Nee, we hebben geen crews in Suriname. We hebben wel de Turbosquad, Mistykalz en Massive steppers. Maar dat zijn meer HipHop crews dan breakdance. Verder hebben geen breakdance crews, maar wel veel individuele B-Boys . Zijn er bepaalde trainingspots waar iedereen bij elkaar kan komen? Ja, we hebben een spot in het Culturele Centrum Suriname, de Turbosquad HipHop School. Daar komen de B-boys iedere woensdag en vrijdag bijeen.

Is er steun vanuit de stad om bijvoorbeeld breakdance evenementen te organiseren?
Momenteel krijgen wij geen steun van de staat. Wel is er vaker om gevraagd, maar ligt het misschien aan het feit dat B-Boying niet zo bekend is in Suriname.

Wat kan je vertellen over het Body over Dance Festival?
Het Body over Dance festival is ontstaan op 28 september in 2014. Het is onze eerste grootse breakdance event in Suriname waar we zowel Surinaamse als Nederlandse juryleden hebben. Om zo de Surinaamse B-boys te motiveren werden er vele workshops gegeven. Het doel van B.O.D Festival is om zoveel mogelijk dansers met verschillende stijlen op een plek te krijgen. Zodat we de dansers wat meer kunnen leren wat HipHop inhoudt en zo ook meer steun van de staat te kunnen krijgen.

Zijn er moeilijkheden voor de Surinaamse B-Boys om verder te groeien?
Er zijn vrij weinig mogelijkheden voor de B-Boys in Suriname, omdat er geen battles worden georganiseerd die ons de kans geven om deel te nemen aan Internationale battles. Daarom organiseer ik nu kleine battles om wat meer mogelijkheden te creëren voor de jeugd. Om zo in de toekomst samen te kunnen werken met grotere partijen en voorrondes te houden voor bijvoorbeeld, Red Bull Bc One Cyphers, Spinoff Battle om zo de Surinaamse B-Boys te representen.

 

De 2 winnaars van Body Over Dance Festival.
Breakbattle winnaar: B-Boy Freedom | New-Style winnaar: Stephano Linkers

IMG-20141002-WA0006IMG-20141002-WA0010IMG-20141002-WA0007

 

 

 

 

 

 

 

 

2.904 "Total Views"There are no comments

Add yours