http://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2017/08/hiphop-1050x700.jpg

Old to the new

Drie grote verschillen tussen Breakdance toen en nu.

Midden jaren ’70 ontstond in The Bronx, New York de Hiphop cultuur. Block Parties op straat brachten Graffitikunstenaars, Rappers, DJ’s en B-Boys bij elkaar. De verschillende groepen artiesten ontwikkelden binnen de hiphop zelfstandige subculturen. Iedere nieuwe generatie gaf op eigen wijze invulling aan de beleving van de subcultuur. Wat waren door de jaren heen de grootste ontwikkelingen binnen de Breakdance, de oudste dansvorm binnen de hiphop cultuur?
1. Van straat naar club naar arena.
De eerste B-Boys deden hun ding op “Block Parties” op straat of op “Park Jams” in het park. Al snel werd de club de ideale neutrale plek voor crews uit de verschillende delen van de stad om tegen elkaar dansen. De battles duurden nooit lang en werden vooral georganiseerd om het uitgaanspubliek een spectaculaire show te bieden. Door de jaren heen verplaatsten de Battles zich naar steeds grotere locaties. Dagenlange competities met tientallen crews en honderden dansers zijn vaker regel dan uitzondering. De top events van vandaag zoals de Red Bull BC One World Final die op 4 november in de Westergasfabriek in Amsterdam gehouden wordt bieden een twee tot drie uur durend programma in indrukwekkende dansarena’s. Hier strijden de 16 beste dansers ter wereld om de titel.

toeschouwers

2. Stijl en wie spint er het langst?
The idea of style and competing for the best style is the key to all forms of rockin’,”  

Dit zijn de openingswoorden uit de belanghebbende hiphop documentaire “Style Wars” uit 1983. In de eerste ontwikkelingsjaren van hiphop speelden stijl en charisma een grote rol. Gedurende de jaren ’90 legden Europese Breakdancers het accent van de dans op snelheid en dynamiek. Lange acrobatische “powermove” combinaties vormden het hoogtepunt van iedere Battle. Tegenwoordig is het minder van belang hoe lang je op je hoofd, rug of arm kan draaien maar wordt een “all round” pakket aan moves en technieken gewaardeerd. De beste B-Boys combineren Footwork, transities, Freezes, Powermoves en een gevoel voor muzikaliteit tot een “unieke” performance.

3. Worldwide eventbezoek
Door de opkomst van het internet eind jaren ’90 konden nieuwe generaties dansers steeds beter beschikken over informatie van battles in andere steden en landen. Het internationale event bezoek heeft zich de laatste twintig jaar enorm ontwikkeld. Begin 2000 gingen breakdanceliefhebbers nog massaal met de auto, trein en vooral de bus naar grote events in omringende landen zoals de “Battle of The Year” in Duitsland. Tegenwoordig reist men steeds vaker met het vliegtuig. De meest toegewijde B-Boys en B-Girls bezoeken zelfs events in Azië en Amerika. De Red Bull BC One World Final vindt ieder jaar plaats in een andere wereldstad. Ook dit jaar reizen er uit de gehele  wereld Breakdanceliefhebbers af naar Amsterdam om de wereldfinale op 4 november bij te wonen.

Meer lezen? Check de BC One site hier

Foto’s Red Bull Content Pool

2.334 "Total Views"There are no comments

Add yours