http://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2014/10/attachment.jpg

Wordt 2014 het jaar van de vooruitgang?

Op zaterdag 11 oktober strijden in Helsinki de beste BBoys uit Europa om een spot in de Red Bull BC One World Final in Parijs. Zo’n 6500 km verderop strijden de beste BBoys uit Amerika een weekend lang om ruim 55.000 dollar in de eerste editie van de Silverback Open Championships.

Voor wie het nog niet door had. 2014 lijkt het startjaar te worden van de internationale samenwerking in de scene. Doel? Het naar een hoger niveau te tillen van “Worldwide Competition Breaking”. Iedereen kent de BC One van Red Bull. Met ruim 80 cypher events, 6 continent finales en 1 wereldfinale heeft het bedrijf na 10 jaargangen de grootste B-boy competitie ter wereld in handen. Lang leek het erop dat alleen een wereldwijd opererend bedrijf als Red Bull een mondiale competitie kon realiseren.

Maar na jaren en jaren van overleg lukte het een groep promoters en dansers vanuit de scene om tot een eigen internationaal samenwerkingsverband te komen. In februari van dit jaar ging de “World B-Boy Series” van start. Een initiatief van o.a. Chelles Battle Pro, Freestyle Session, IBE, UK Champs, Battle of the Year, Outbreak Europe en R16 Korea om hun winnaars op het eind van het jaar te laten strijden in een nieuw Masters event genaamd “Undisputed”. De titel is afgeleid van de boks sport waarin een bepaalde winnaar door verschillende bonden wordt erkend als de enige echte kampioen.

Ook binnen Red Bull was men erg te spreken over het initiatief en het bedrijf maakte  in 2013 een groot aantal van de vergadersessies mogelijk. Met de BC One aan boord was het eerste grote internationale samenwerkingsverband tussen de top events van de wereld een feit. Inmiddels hebben er vier van de acht events plaatsgevonden en ziet de voorlopige Undisputed line up met Menno, Issei, Kleju en Tonioh er al veelbelovend uit.

U-DEF
In december 2013 presenteerde het Amerikaanse UDEF (Urban Dance and Education Foundation) een groot samenwerkingsverband tussen events in Amerika genaamd “Pro Breaking Tour”. Oprichter van UDEF is de zakenman Steve Graham vroeger in de jaren ’80 dansend onder de naam BBoy Silverback. De succesvolle Graham investeert jaarlijks met zijn UDEF organisatie in culturele projecten. Toen hij een aantal jaar geleden weer in aanraking kwam met BBoying besloot hij de scene in Amerika te helpen op weg naar meer professionaliteit. Steve Graham zette een lidmaatschapmodel voor Breakers op. Binnen een jaar wist hij ruim 45 amerikaanse events aan boord te krijgen.

Honderden, zo niet duizenden dansers hebben zich inmiddels aangemeld binnen de “Pro Breaking Tour” en het aantal groeit nog altijd. Een belangrijke partner van UDEF is “Freestyle Session” van organisator Cros 1. Zo eindigt de “Pro Breaking Tour” niet met 1 maar met 2 grote eind events. Het eerste eind event is de Silverback Open Championship op 11 en 12 Oktober in Philadelphia. Het tweede event is Freestyle Session op 8 en 9 November in San Diego. Toeval wil dat Freestyle Session ook weer een onderdeel is van de World Bboy Series / Undisputed.

De Pro Breaking Tour kenmerkt zich door een enorm hoeveel prijzengeld. UDEF maakte mogelijk dat bijna alle 45 pre events van de tour konden rekenen op prijzengeld bijdragen van minimaal 2500 dollar. Op de beide eind events wordt er nog eens ruim 55.000 dollar uitbetaald aan de beste deelnemers. Dit model zagen we eerder ook bij World BBoy Classic waar 12.000 EUR onder de top duo’s werd verdeeld.

Het eerste eind event van Pro Breaking Tour is de “Silverback Open Championship” hier strijden naast de beste Amerikaanse dansers ook een groot aantal buitenlandse toppers zoals Wing, Intact, Pluto, Issei, Bruce Almighty, Blond en de Nederlanders Menno en Niek mee.

1 vs 1 Prijzengeld verdeling:

-$10,000 voor winnaar + $10,000 Breitling horloge en ticket naar FSS

-$5,000 voor 2e plaats

-$1,600 voor verliezers halve finale (3e en 4e plaats)

-$500 voor verliezers kwart finale (5e-8e plaats)

-$300 voor verliezers 2e ronde (9e-16e plaats)

-$150 voor verliezers 1e ronde (17e-32e plaats)

 

1 vs 1 B-Girl Battle Prijzengeld verdeling:

-$2,500 voor winnaar

-$1,000 voor 2e plaats

-$500 voor verliezers halve finale (3e en 4e plaats)

-$125 voor verliezers kwart finale (5e-8e plaats)


3 vs 3 Crew Battle Prijzengeld verdeling:

-$4,500 voor winnaar en 3 tickets naar FSS

-$2,400 voor 2e plaats

-$1,650 voor verliezers halve finale (3e en 4e plaats)

-$600 voor verliezers kwart finale (5e-8e plaats)

-$300 voor verliezers 2e ronde (9e-16e plaats)

-$150 voor verliezers 1e ronde (17e-32e plaats)

 

Pro Am Ultimate Cypher
$1,000 voor de 10 beste dansers uit de Ultimate Cypher.

DJs: BlesOne, Fleg, Foxx Boogie

Jury: Wicket, Reveal, Easy Roc, Wicked, Tuff Kid, Ken Swift, Abstrak

Deze blog is geschreven door Tyrone, die momenteel in de USA verblijft en aanwezig is bij de Silverback Open Championship.

 

 

 

1.722 "Total Views"There are no comments

Add yours