https://www.dutchbboy.com/wordpress/wp-content/uploads/2016/04/12698253_1092999590730509_5080936457192133358_o-1050x709.jpg

15 Jaar oude newsletter beschrijft Breakdance in NL 1996-2001.

Wie bewaart die heeft wat. Jur Bouterse van Turn it Loose vond in zijn archief een Newsletter uit 2001 geschreven door Tyrone van der Meer (oprichter van IBE, DBC, WBC en dutchbboy.com)
In deze bijna 15 jaar oude newsletter gaf Tyrone destijds een terugblik op 5 jaar Breakdance in Nederland (1996-2001)

Newsletter 6, 6 juni 2001
From a bboy’s perspective: terugblik op 5 jaar Breakdance in NL,
In deze news letter 4-5 jaar Breakdance in NL samengevat in een persoonlijk verhaal.

1996-1997
In 1996 zag ik een video band van de vijfde Battle of the Year. Een twee dagen durende B-Boy jam met rap acts, dj’s, live graffiti en veel Breakdance (lees powermoves). Ik was diep onder de indruk dus ik besloot om met m’n vrienden de eerst volgende Battle of the Year te bezoeken en me te verdiepen in de Breakdance. Ik had sinds mijn 15de niets meer van Breakdance in Nederland vernomen en wist tot het zien van de video niet eens dat het nog bestond. Gelukkig hoorde ik dat er in Rotterdam nog een paar Breakdance fanatiekelingen waren met dezelfde plannen.

Dus zo kwam het dat op 7 juni 1997 er vanuit Rotterdam een bus vertrok naar Hannover voor de nationale Duitse finale van de Battle of the Year 1997.  Carlos, Paulo, Satish, Ari en Johnny waren de enige “echte” Breakers in de bus die voor de rest uit rappers, graffiti schrijvers en geinterseerden bestond. De jam was te gek en sindsdien was ik voor de tweede keer verkocht aan Breakdance. Daarbij had ik nog wat “echte bboys uit de old school tijd leren kennen die na het zien van de jam weer helemaal op scherp stonden om te gaan trainen.

In 1997 waren er in Nederland maar een handjevol Breakers, voornamelijk uit de begin tijd (jaren ’80) die het Breaken nooit helemaal hadden opgegeven. In Groningen waren het Sylvain, Isaac, en Dikkie die aangevuld met Eline de groep Just 4 Fun vormden. Sylvain die later naar Amsterdam verhuisde was de jaren daarvoor als een van de weinigen in Nederland actief als B-Boy. Hij danste zelfs een tijd met Sonny Tee en Storm.

In Amsterdam waren het Jur en Pascal die zich als Turn it Loose presenteerden, en was er ook nog Jake die veel choreografie en theaterwerk deed maar de Breakdance nooit helmaal had opgegeven.

In Rotterdam bevond zich een grotere groep, de All Star Breakers, een van de legendarische groepen uit de jaren ’80. Net als de Rock Steady Crew telde deze groep vele generaties en zo kwam het dat in Rotterdam een groot aantal breakers zich All Star Breaker mocht noemen. In die tijd waren vooral Ari, Paulo, Carlos, Johnny, Hakan, Satish en Jerry zeg maar de vaste kern. Verder waren erg actief; Benny, Maikel, Clifton, Lloyd, Mario, Noah maar ook Ruben “plastic man” die dan wel niet uit Rotterdam kwam maar wel uit de buurt. Zo was het vaak het geval dat deze B-Boys zich altijd op kleine jams troffen en er lekker op los braakten als daar de mogelijkheid toe was. De bovengenoemde Breakers vormden met hier en daar wat “old school” aanvulling de scene en het was altijd gezellig. Toch kwam daar verandering in en maakten berichten van grote Hip Hop jams in het buitenland de mensen nieuwsgierig. Ook de komst van de vele “break” videoclips deed veel goeds. Op 4 oktober 1997 stonden er dan ook 120 man uit Rotterdam en de rest van Nederland te wachten om te vertrekken naar de Internationale finale van Battle of the Year 1997. Iedereen uit Holland die op dat moment wat deed op B-Boy gebied was dus aanwezig. Pascal en friends waren op eigen gelegenheid gekomen. Door de vele clips en nieuwe aandacht ging Nederland overstag maar wat velen niet weten is dat nog voor de bekende “Run DMC ’s – It’s like that” video het kleine Satish was die in een videoclip (een vage cover van “Ring My Bell”) een headspin deed.

1998
Op 18 April 1998 werden we bijkans gek toen aangekondigd werd dat op de Ulitmate BBoy Session 2 er een battle zou plaats vinden tussen USA (KUJO, IVAN, ORKO, MAN ONE) en EUROPE: IBRAHIM
(the family), NICK (second 2 none), Benny (Basel City Attack) en Maurizio. En verder een show met de original New York City Breakers en Kurtis Blow. In de praktijk werd de jam ietsje anders, (check de video). Maar je kan je voorstellen hoe hard er nu werd getraind door zowel oude en nieuwe BBoys na het zien van bovengenoemde B-Boys.

Ondertussen groeide de B-Boy scene maar meer dan de oprichting van Star Force en 010 BBoyz gebeurde er niet. Het aantal crews werd niet meer, het aantal beginnende B-Boys wel. Feitelijk was Return of the BBoy (1998) in Eindhoven (met South Side Rockers) een van de eerste nieuwe B-Boy jams. Maar op 25,26,27 Mei 1998 was het dan voor het eerst tijd voor een big jam in Nederland. Het International Breakdance Event was mischien wel te groot maar de line up was achteraf gezien super vet: Breakdance: Just 4 Fun, All Star Breakers, 010 BBoyz, Star Force, Flying Steps, Ykanji, South Side Rockers, Storm, Speedy, Swift Rock, Second to None, Extreme Limit, Crazy Force Crew, Battle Rox, unique Wizzards en RET (1ste NL BGirl crew) maar ook Brainpower, Committee Gunmen, Postmen, TDLC, Headliners, Zombie Squad maar ook Graffiti met Mode 2, Bates, Rew, Delta, Pone, Zedz DRS crew, Quik (nyc), een Fat Beats DJ battle. De jam maakte veel los in Nederland, alle kranten werden gehaald en Jeroen Post van TMF voelde zich een dag B-Bboy en deed verslag in de TMF special die 3x herhaald werd.

Breakdance deed zich nu steeds meer van zich spreken en op HipHip feesten werd weer ruimte gemaakt voor B-Boy kringen of shows. Zo kwam Storm twee keer naar de Paradiso en werd er nog enkele malen de Return of the BBoy in Eindhoven georganiseerd en waren er in Rotterdam enkele kleine jams. En ging er weer een bus naar BOTY 1998 nu met weer nieuwe B-Boys en kwamen er ook eens grote aantallen B-Boys op eigen vervoer. Sinterklaas 1998 was in Eindhoven tijd voor Back to Planet Rock. Op deze mega jam van formaat (3500 bezoekers) waren Afrika BamBaataa, Grandmaster Flash, Grand Puba en de bijna gehele originele (nog levende) Rock Steady Crew te bewonderen, met oa. Fabel, Mr Freeze, Crazy Legs, MrWiggles. Verder was er een battle met Flying Steps (als B-Town Killers), Connexion, Suicidal Lifestyle, Special FX, Rocking till Death, Crazy Force Crew, Funky Gross Angriff een twee NL gemixte groepen met oa. Just 4 Fun, Star Force, All Star Breakers, Turn it Loose, Caz One Production Crew. Maar ook Brainpower, Extince, the Proov, een DJ Battle en SEEN en graffiti jam.

1999
1999 werd ook een goed jaar vooral omdat nu ook meerdere B-Boys en B-Gilrs zich gingen inzetten voor kleine B-Boy jams op vaste basis. Zo kwam er Gimme a Break (rotterdam), Rewind (Sittard) en was er in Hedon Zwolle om de zoveel tijd een jam. Ook kon je elke dinsdag Breaken/freestylen in Marcanti Plaza Amsterdam. In 1999 was er ook weer een Internationl Breakdance Event waar Rock Force Crew en the Family wraak op elkaar namen. Verder waren er Suicidal Lifestyle, Connexion, Crazy Force Crew, Namur Break Sensation, Funky Gross Angriff maar ook veel Rap met oa Spookrijders, een DJ contest, en een forum met oa. E-life en Brainpower.

In 1999 werd ook voor het eerst de Spin Off Battle georganiseerd door Culture Coalition deze battle werd gewonnen door Justin (Illusionary Rockers) beste individueel en de best crew Style FX (nu oa Got Skills). Zoals al vermeld onstonden er in 1999 ook eindelijk nieuwe groepen Funky Styles (Tilburg), Style FX (Got Skills) en Illusionary Rockers Nieuwegein) maar werden er ook groepen opgeheven of opnieuw gevormd: Just 4 Fun een deel werd Mad Styles (Groningen), All Star Breakers werd Freezone. Helaas vond er in dat jaar geen Back to Planet Rock plaats.

2000
Vorig jaar kon men bij elke jam waar dan ook nieuwe koppies tegen komen want breakdance zat nog steeds in de lift. In 2000 was er oa. Dutch B-Boy Championships, Spin Off, Battle of the HagueRewind 2-3 (met oa Speedy, Battle Rox, veel Belgische BBoys, Barcelona Addictos, maar ook altijd veel rap acts en dj’s.) Er was ook Gimme A Break 2-3 en lieten ook nieuwe groepen van zich horen One Step Ahead (Amsterdam), Rocking Nation (Glanerbrug / Enschede), Funkadelic Players (Rotterdam), Perfect Combination (Apeldoorn). In 2000 was er geen IBE, maar wel een Back to Planet Rock met oa. The Click (r’dam), All in One (a’dam + groningen), Rocking till Death, Scrambling Feet, Vagabond Crew, NBS, Planet Rockers, 5 Amox (de uiteindelijke winnaars). maar ook Big Daddy Kane, Phive Dawg, Looptroop, 24 K en een DJ battle. De beste B-Boys op de DBC 2000 waren Djoko / Ricardo (Glanerbrug) t/m 14 jr en Adilson / Delano t/m 18 jr, best crew was Got Skills en de best show ging naar Illusionary Rockers. De Spin Off werd gewonnen door B-Boy Risk (Hamburg) en Dark Child (Tilburg) individueel en de beste groep was een verzameling Amsterdamde B-Boys, de beste show was voor Illusionary Rockers.

2001
We zijn bijna op de helft en we hebben een Rewind gehad (Swift Rock, Benny, 5 Amox leden), een goede Gimme A Break met Kujo en Magnificent Movements, Sonny Tee, maar ook een DBC 2001.
Er hebben al weer 2 Spin Off wedstrijden plaatsgevonden en zijn er ook een aantal kleine jams gweest. Het venijn zit hem in de staart want we krijgen nog 2 dagen IBE met vrijdag 31 aug. BOTY Benelux en zaterdag 1 september USA vs FRANCE vs GERMANY vs HOLLAND (all star teams), Verder op 29 September Planet Rock in Eeindhoven en later dit jaar de Spin Off Finale. En uiteraard
verwacht ik weer de gebruikelijke Rewind parties en Gimme A Break Jams

Er wordt nu van Oost naar West en van Noord naar Zuid les gegeven en overal worden kleine “crews” opgericht, het gaat dus goed met de scene.

TYRONE VAN DER MEER
En hopelijk komen er nog meer nieuwe crews, bboys, bgirls, websites en meer discussies op de bboy boards en meer goede jams.

KEEP DUTCH BBOYING ALIVE!!!!!!!

2.324 "Total Views"There are no comments

Add yours